Pääkirjoitus 2/2015

Tutkimusmenetelmien opetus hyötyy valtakunnallisista palveluista

Sami Borg

Tampereen ja Jyväskylän yliopistot ovat järjestäneet yhdessä valtakunnallisen metodifestivaalin jo neljästi. Joka toinen vuosi järjestettävä, kaksipäiväinen ja erityisesti tohtoriopiskelijoille suunnattu tapahtuma keräsi viime elokuussa Tampereelle yli 500 tieteentekijää. Esittelemme festivaalin sisältöä ja tunnelmia tässä lehdessä.

Metodifestivaalien vankka suosio kertoo monesta asiasta. Kun tiedon tarve tutkimustaidoista on akuutti ja oppimismotivaatio on korkea, tiiviiseen pakettiin puetut metodiesitykset ovat tehokas keino tutkimusmenetelmien kertaamiseen, uuden oppimiseen ja hyvien vinkkien saamiseen.

Isoon tapahtumaan on myös helpompi houkutella hyviä puhujia. Ja kun tarjonta on monipuolinen ja laadukas, kukin osallistuja voi räätälöidä itsellensä sopivimman ohjelman rinnakkaissessioita valikoiden.

Ei pidä myöskään väheksyä isojen tapahtumien merkitystä tohtoriopiskelijoiden verkostoitumiselle ja sosiaaliselle pääomalle. Festivaalin aikana voi hyvinkin tutustua opettajiin ja opiskelijoihin, joiden tutkimusmenetelmätarpeet ja -osaaminen hyödyttävät mukavasti myös omia ponnisteluja.

Tietoarkisto on ollut aktiivisesti mukana Metodifestivaalin järjestämisessä. Tällä vuosikymmenellä olemme osallistuneet tutkimusetiikkaa ja tutkimusaineistojen hallintaa ja etenkin aineistonhallintasuunnitelmia käsitteleviin sessioihin sekä esitelleet yksikön yhtä hittituotetta, Menetelmäopetuksen tietovarantoa.

Tietovaranto tunnetaan myös lyhenteellä MOTV ja sen runsas suosio kertoo aivan samasta asiasta kuin Metodifestivaalin suuret osallistujamäärät. Pääosin paikallisesti yliopistoissa toteutettava tutkimusmenetelmien opetus hyötyy valtakunnallisista tapahtumista ja palveluista.

Sami Borg
Johtaja