Tietoarkistolehti 2015

Pääkirjoitus 3/2015

Avaa aineistosi, humanisti!

Humanistinen tutkimus on perinteisesti nojannut ahkeraan arkistoaineistojen hyödyntämiseen ja jatkokäyttöön. Tyypillistä on, että kerätyt aineistot jäävät kuitenkin tutkijan itsensä haltuun. Vaateet aineistojen käytettävyyden edistämisestä ja avaamisesta muiden käyttöön lisääntyvät myös humanistisilla aloilla entisestään. Avoimuuden politiikka voi jäädä turhan irralliseksi, jos avointa saatavuutta ei saada sidottua tiukasti osaksi tutkijoiden omaa todellisuutta.

Lue lisää

Kuva-aihe: Tieto-Finlandia-palkittu Kivimäki: Kompakti aineisto vain ponnahti käyttööni.

Tieto-Finlandia-palkittu historioitsija löysi aineiston Tietoarkistosta

Tieto-Finlandia-palkittu tutkijatohtori Ville Kivimäki löysi Tietoarkistosta aineiston, joka sopi hänen tutkimukseensa täydellisesti. Kansallisarkistossa puurtamiseen tottuneelle tutkijalle tuli melkein syyllinen olo, kun valmiin aineiston sai käyttöönsä vain muutamalla klikkauksella. Kuin tilauksesta arkistossa odotti Erkki Kujalan vuosina 1999–2001 keräämä Sota-ajan pikkupojat -haastatteluaineisto.

Lue lisää

Kuva-aihe: Tutkijat avasivat Suomi24-keskusteluaineistot

Suomi24-aineisto on ovi tutkijoille kansakunnan mielenmaisemaan

Helsinki Challenge -ideakilpailuun osallistunut Kansakunnan mielentila -hanke avasi Suomen suurimman yleisömedian tutkijoiden vapaaseen käyttöön. Miljoonien suomalaisten käymät verkkokeskustelut löytyvät nyt Kielipankista. "Suomi24:ssä jaetaan kaikki ne huolet ja purkaukset, jotka jäävät Facebookissa piiloon", sanoo hanketta vetänyt tutkija Krista Lagus Helsingin yliopistosta.

Lue lisää

Tietoarkisto-lehti

URN:ISSN:1795-5254

Tietoarkisto-lehti on Tietoarkiston verkkotiedotuslehti, jonka syksyn erikoisnumero ilmestyy myös painettuna.

Lehdessä on artikkeleita ja uutisia tutkimus- ja arkistotoiminnan eri alueilta. Ilmestymisestä tiedotetaan sähköpostilistallamme.

Painetun lehden voi tilata maksutta osoitteesta fsd@uta.fi.

Tutustu myös Tietoarkistoblogiin.