Tietoarkisto 2/2016

Pääkirjoitus 2/2016

Tietoarkisto on palveleva tutkimuksen tuki

Tietoarkiston palveluportaalilla Ailalla on jo lähes 2500 rekisteröitynyttä asiakasta. Hienoa, että näin moni on löytänyt ydinpalvelumme! Tietoarkistolla on kuitenkin myös paljon muita palveluita kuin mahdollisuus ladata aineistoja Ailasta. Suurin osa Tietoarkiston palveluista ei ole itsepalveluita. Tietoarkisto pyrkii tukemaan tutkimusprosessia ja aineiston elinkaarta suunnitteluvaiheesta aina aineiston jatkokäyttöön asti ja tavoitteenamme on palvella tutkijoita ja muita tiedeyhteisöjen jäseniä mahdollisimman hyvin.

Lue lisää

Kuva-aihe: Ailan aineistot sopivat monille TAMKin koulutusaloille

Ailan aineistot sopivat monille TAMKin koulutusaloille

Tampereen ammattikorkeakoulussa metodikursseja opettava Tapio Yrjölä on vakuuttunut, että opiskelijat sisäistävät tutkimusmenetelmät paremmin, kun esimerkkiaineistot liittyvät omaan koulutusalaan. Tietoarkiston Aila-aineistoportaalista eri koulutusalojen menetelmäkursseja varten on kätevää ladata sopivat täsmäaineistot.

Lue lisää

Kuva-aihe: Someaineistojen arkistointi ja jatkokäyttö kaatuvat useimpien alustojen käyttöehtoihin

Someaineistojen arkistointi ja jatkokäyttö kaatuvat alustojen käyttöehtoihin

Sosiaalisen median käyttö tutkimustarkoituksissa lisääntyy, mutta somedatan analysointiin ja arkistointiin on vasta hiljattain ryhdytty pohtimaan soveltuvia metodologioita ja käytäntöjä. Pitkäaikaissäilytyksen suurimpia hidasteita ovat alustojen kaupallisuus ja käyttöehdot, jotka ainakin toistaiseksi useimmiten estävät arkistoimisen.

Lue lisää

Tietoarkisto-lehti

URN:ISSN:1795-5254

Tietoarkisto-lehti on Tietoarkiston verkkotiedotuslehti, jonka syksyn erikoisnumero ilmestyy myös painettuna.

Lehdessä on artikkeleita ja uutisia tutkimus- ja arkistotoiminnan eri alueilta. Ilmestymisestä tiedotetaan sähköpostilistallamme.

Painetun lehden voi tilata maksutta osoitteesta fsd@uta.fi.

Tutustu myös Tietoarkistoblogiin.