Pohtiva
Tulostettu Pohtiva - Poliittisten ohjelmien tietovarannosta
URL: www.fsd.tuni.fi/pohtiva/ohjelmalistat/PIR/329

Piraattipuolue

Piraattipuolueen puolueohjelma


  • Puolue: Piraattipuolue
  • Otsikko: Piraattipuolueen puolueohjelma
  • Vuosi: 2009
  • Ohjelmatyyppi: yleisohjelma

Puolueohjelma

Terveemmän liiketoimintaympäristön ja kulttuurillisesti rikkaamman yhteiskunnan rakentamiseksi Piraattipuolue haluaa kansan tahtoon nojaten edistää demokraattisia periaatteita päätöksenteossa, perustavanlaatuisesti uudistaa tekijänoikeuslainsäädännön ja lakkauttaa patenttijärjestelmää asteittain. Näitä päämääriä tavoitellaksemme haemme kansan mandaattia Euroopan parlamenttiin ja Suomen eduskuntaan.

Piraattipuolue haluaa:

Turvata demokratian ja kansalaisoikeudet

Oikeus yksityisyyteen on perustuslailla suojattu, kansanvallan tärkeä kulmakivi, johon nojaavat kaikki tärkeinä pitämämme vapaudet. Tekniikan kehitys on muuttanut tapaamme kommunikoida, mutta se ei ole vähentänyt tämän tärkeän oikeuden merkitystä. Koska teknisen kehityksen aikaansaama helppous ja taloudellisuus ovat lisänneet sähköisen viestinnän käyttöä yksityiselämän, liiketalouden ja valtionhallinnon aloilla, ovat Suomen yhteiskuntajärjestys ja kansallinen turvallisuus entistä riippuvaisempia juuri sähköisen viestinnän suojasta.

Kaikki sähköinen viestintä on tuotava kirjesalaisuuden piiriin ja samat luottamuksellisuuden, yksityisyyden ja nimettömyyden takeet, jotka tänä päivänä suojaavat kirjeitse tapahtuvaa viestintää, on laajennettava myös tietoverkkojen kautta tapahtuvaan viestintään. Sähköinen viestintä on suojattava valvonnalta ja häirinnältä kirjesalaisuutta vastaavin lainsäädännöllisin periaattein. Vahvan salauksen käyttöä sähköisessä viestinnässä on rohkaistava.

Demokratian ja kansalaisoikeuksien rappeutumiseen Suomessa ja Euroopan unionissa on puututtava. Pienimpienkin yksityisyyden suojaan tehtyjen rajoitusten on oltava erittäin hyvin perusteltuja. Kansalaisten säännönmukainen, laajamittainen valvonta johtaa poikkeuksetta väärinkäytöksiin, eikä sille ole vapaassa yhteiskunnassa mitään perusteita. Kirjesalaisuus ei tule vapaassa yhteiskunnassa koskaan olemaan neuvottelukysymys.

EU:n jäsenenä Suomella on oikeus ja velvollisuus vaatia unionia hallittavan demokraattisesti. Se mitä teemme tai jätämme tekemättä osana maailman suurinta talousmahtia ei kosketa ainoastaan suomalaisia, vaan heijastuu välittömästi ihmisten hyvinvointiin ja oikeusturvaan kaikkialla maailmassa.

Vapauttaa kulttuurin

Aineettomiin hyödykkeisiin kohdistetaan tänä päivänä kohtuuttomia, keinotekoisia rajoituksia luovan työn ulkopuolisten tahojen taloudellisten etuoikeuksien suojelemiseksi kuluttajansuojan, kansalaisoikeuksien ja yhteiskunnan voimavarojen kustannuksella. Nykyinen tekijänoikeusjärjestelmä ei suojaa luovien taiteilijoiden toimeentuloa.

Kulttuuri syntyy vuorovaikutuksesta ihmisten välillä. On järjetöntä väittää, että kulttuurin jakaminen on sille haitallista. Kulttuurin arvo kasvaa jaettaessa, jolloin kasvavat myös taiteilijan mahdollisuudet ansaita kulttuuria tuottamalla. Ihminen, joka tuntee saavansa taiteilijalta jotakin arvokasta, antaa mielellään myös jotain arvokasta takaisin. Aineettomien hyödykkeiden epäkaupallista kopiointia, tiedostonjakamista ja vertaisverkkoja ei tule rajoittaa, eikä niistä pidä rangaista, vaan niitä tulee kannustaa. Täten vastustamme laajakaistaveroa sekä haluamme lakkauttaa kasettimaksun. Tekniset keinot ja sopimuslauseet eivät saa rajoittaa kuluttajansuojan toteutumista.

Kenenkään luovan taiteilijan ei tarvitse ansaita rahaa luomuksellaan seitsemänkymmentä vuotta kuolemansa jälkeen. Myöskään yksikään elokuvastudio tai levy-yhtiö ei perusta sijoituspäätöksiään toiveelle voitosta satojen vuosien kuluttua tulevaisuudessa. Koska aineettomien hyödykkeiden elinaika on nykyaikana häkellyttävän lyhyt, on kaupallisen kopioinnin ja käytön tekijänoikeussuoja lyhennettävä 5-10 vuoteen hyödykkeen julkaisusta. Epäkaupallisen kopioinnin ja käytön on oltava vapaata luomishetkestä lähtien.

Uudistaa patenttijärjestelmää ja lakkauttaa yksityiset monopolit

Patenttijärjestelmä on rakennettu uskoen myyttiin keksijänerosta joka kellarissaan työskennellen tekee suuren keksinnön, patentoi sen ja ansaitsee patentilla omaisuuksia. Käytännön elämässä tämä on harvinaista, eikä nykyisen patenttijärjestelmän yhteiskunnalle aiheuttamille taloudellisille ja juridisille rasitteille ole perusteita kehittyvässä markkinataloudessa.

Niissä harvoissa tapauksissa, missä todellakin on kyseessä tuo keksijänero omassa kellarissaan, ei hänen keksintöään nykypäivänä patentointi juurikaan suojaa.

Lääkepatentit tappavat kehitysmaissa päivittäin. Ne rajoittavat mahdollisesti henkiä pelastavaa tutkimustyötä pakottamalla tiedemiehet salaamaan löydöksensä patenttihakemuksen ajaksi, sen sijaan että tulokset jaettaisiin tiedeyhteisön kesken. Piraattipuolueilla on järkevä ja rakentava vaihtoehto lääkepatenteille [http://www.piraattipuolue.fi/kehitys/laakepatentit], joka paitsi ratkaisisi nämä ongelmat, myös antaisi enemmän rahaa lääketutkimukseen leikaten julkisen sektorin lääkekustannukset puoleen. Haluamme keskustella tästä Euroopan tasolla.

Ajamamme uudistetun tekijänoikeusjärjestelmän ohjelmistokehittäjille tarjoama suoja on riittävä. Ohjelmistopatentit ajavat ainoastaan patenttilakimiesten ja suuryritysten etua. Samat tahot pyrkivät patenttijärjestelmän väärinkäytön lisäksi luomaan yksityisiä monopoleja salaamalla tiedostomuotoja ja ohjelmistorajapintoja. Tämä käytäntö nostaa hintoja ja tukahduttaa innovaatiota. Julkisen sektorin on omien tietojärjestelmiensä suunnittelussa vastustettava näitä yksityisiä monopoleja ja rohkaistava avointen järjestelmien käyttöä julkisen sektorin alueella, koulut mukaanlukien.