Pikaopas


TIETOMILLI-mielipidepuntari tarjoaa avointa dataa suomalaisista mielipidetutkimuksista. Palvelu sisältää vuosittain kerättyjä ISSP-aineistoja sekä eduskuntavaalitutkimusten aineistoja.


Kysymysvalitsimessa…

voit tutustua eri aihealueiden kysymyksiin valitsemalla yhden tai useampia aihealueita. Paina sitten Selaa kysymyksiä ja valitse sen jälkeen alaryhmistä haluamasi kysymykset. Painamalla vaakalaatikoiden oikeassa reunassa olevaa kuviota saat esille kunkin kysymyksen perustiedot ja linkit aineistoon, joka sisältää kysymyksen.


Analyysityökalua…

pääset käyttämään navigointipalkista tai Kysymysvalitsimen analysoi-painikkeella valittuasi vähintään yhden kysymyksen. Työkalun avulla voit tutkia eri ryhmiin kuuluvien tuloksia myös taustatekijöiden mukaan. Klikkaa kohtaa Ei jaettu taustatekijällä ja valitse taustatekijä. Edistyneemmistä valinnoista löydät muitakin kuin oletuskuviotyyppejä.


Vertaa arvojasi…

-osioon pääset joko suoraan etusivulta tai Kysymysvalitsimella valittuasi ensin aihealueen ja kysymyksen. Voit verrata omia mielipiteistäsi sinua lähimmän vastaajaryhmän mielipidejakaumaan. Kerro aluksi sukupuolesi ja ikäsi ja valitse sitten oma mielipiteesi painamalla vaihtoehdon edessä olevaa pikkuympyrää. Joistakin kysymyksistä on saatavilla trendejä eli pitkittäistietoja.


Tarkempia ohjeita löydät Käyttöoppaasta.


HUOM! Mielipidetutkimusten tulosten luotettavuus riippuu siitä, kuinka onnistuneesti kysymykset ja vastausvaihtoehdot on laadittu, kuinka paljon vastaajia on, kuinka he ovat tutkimuksiin valikoituneet ja kuinka rehellisesti he ovat omat mielipiteensä ilmaisseet. Näitä kysymyksiä käsitellään osiossa Mielipidetutkimus ja sen lukemisvinkeissä. Opetuskäyttö-osio sisältää materiaalia, joka on ensisijaisesti tarkoitettu kouluille ja oppilaitoksille.