Hakuohje: haku arkistoiduista aineistoista

Mieti ensin, mitä tarvitset. Seuraaviin kysymyksiin vastaaminen helpottaa sopivan aineiston löytämistä:

  • Mikä on tutkimusongelmasi?
  • Minkälaisen indikaattorin tai muuttujan tarvitset? Mitä tutkittavilta on mahdollisesti kysytty?
  • Tarvitseko suomalaisen aineiston lisäksi vertailuaineistoa jostain muusta maasta?
  • Mitä ajankohtaa tutkit?

Myös työsi aikataulu saattaa vaikuttaa aineiston valintaan. Suurin osa tietoarkiston aineistoista on käytettävissä heti, mutta joitakin aineistoja voit saada käyttöösi vain erillisellä luvalla. Tietoarkiston henkilökunta auttaa mielellään aineiston etsimisessä.

Hakuvälineet

Palveluportaali Aila on nopein tapa selata, hakea ja ladata aineistoja.

Tietoarkiston sivuhaulla voi tehdä yleisluonteisia hakuja aineistoluetteloista, kyselylomakkeista ja koodikirjoista.

Aineistoluettelo sisältää listaukset arkistoiduista aineistoista muun muassa otsikoittain, tieteenaloittain, asiasanoittain ja sarjoittain.

Finna tarjoaa pääsyn arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistoihin ja palveluihin. Myös tietoarkiston suomenkieliset aineistokuvailut löytyvät Finnasta.

Etsin on väylä suomalaisten korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten tuottamiin tutkimusaineistoihin. Tietoarkiston suomenkieliset aineistokuvailut löytyvät myös Etsimestä.

Googlella tai muilla Internet-hakukoneilla voi myös hakea aineistoja, sillä tietoarkisto julkaisee kaikki aineistonkuvailut ja kotimaisten aineistojen osalta myös koodikirjat www-sivuillaan. Parhaat hakutulokset saa rajaamalla haun tietoarkiston sivuilla oleviin pdf-dokumentteihin. Hakuohjeita Googlen sivuilla.

Melinda ja TAMCAT. Aineistojen kuvailutietojen tallentaminen Tamcatiin ja Melindaan on päättynyt, eikä tietoja enää löydy näistä lähteistä, vaan Finna-hakupalvelusta.

Muuttujahaku

Ailassa on kolme hakuvälinettä: aineisto-, muuttuja- ja eksperttihaku. Haun voi rajata tiettyihin kenttiin tai kohdistaa kaikkiin kenttiin (vapaatekstihaku). Haku voidaan myös kohdistaa esimerkiksi kielen perusteella. Ks. Ailan hakuohjeet.

Selailu

Ailassa voit selailla aineistojamme aineiston numeron, nimen, tyypin tai julkaisupäivämäärän mukaan.

Voit selailla aineistojamme muun muassa otsikoittain, asiasanoittain, tieteenaloittain ja sarjoittain. Voit myös selailla kvantitatiivisia ja kvalitatiivisia aineistoja erikseen. Ks. kaikki aineistoluettelot. Usein kysyttyihin ja ajankohtaisiin teemoihin liittyviä aineistoja on esitelty omilla sivuillaan.

Kyselylomakkeet

Aineistonkeruussa käytetyt kyselylomakkeet löytyvät pdf-tiedostoina kunkin aineiston kuvailun yhteydestä. Selailua varten kaikki lomakkeet on koottu myös erilliselle kyselylomakesivulle.

Kansainväliset vertailuaineistot

Kansainväliset aineistot -sivu sisältää perustiedot kansainvälisistä aineistosarjoista ja niiden saatavuudesta.

viimeksi päivitetty 2016-03-04