Tietoarkiston avoimet aineistot löytää myös Finnasta

Tietoarkiston suomenkieliset aineistokuvaukset ovat olleet osa Finnan kansallista näkymää vuodesta 2014. Niiden hyödynnettävyyttä on parannettu useassa vaiheessa. Nyt myös avoimesti saatavilla olevat aineistot löytää suoraan Finnasta.

Tietoarkiston aineistokuvaukset haravoidaan Finnaan EAD3-muodossa OAI-PMH-rajapinnasta. Viimeisimmän rajapintapäivityksen myötä on nyt mahdollista kohdistaa Finnassa haku ainoastaan avoimesti Ailasta saatavilla oleviin aineistoihin. Finnassa tämä tapahtuu rajaamalla hakua "Verkossa saatavilla" -valinnalla. Avoimesti saatavilla näkyvät sekä CC BY -lisensoidut tutkimusaineistot että kaikki aineistosarjojen kuvaukset.

Vapaasti saatavilla oleva aineisto ladataan Ailasta. Kustakin Finnan tietueesta on suora linkki Ailaan. Finnassa on saatavilla tutkimusaineiston peruskuvaus: aineiston nimi, abstrakti, tekijä(t), asiasanat, ajallinen kattavuus ja käyttöoikeustiedot. Finnan käyttöliittymän kautta pääsee suoraan hakutuloksista näkemään myös aineiston tekijöiden muut julkaisut.

Logo, jossa teksti: Löytöretkiä jo vuodesta 2013: FINNA 10.

Finna täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta. Palvelun käyttöönotto alkoi vaiheittain vuonna 2011 ja virallisesti se julkaistiin loppuvuodesta 2013. Se on Suomen suurin verkkokirjasto ja merkittävin valtakunnallinen kulttuuriperinnön hakupalvelu, joka kokoaa yhteen kirjastojen, arkistojen, museoiden ja muiden toimijoiden digitaaliset aineistot. Tietoarkisto on ollut mukana Finnan suunnittelussa ja kehityksessä alusta asti ja tuonut aineistokuvailunsa liki ensimmäisten toimijoiden joukossa kansalliseen näkymään. Siksi myös Tietoarkiston aineistoihin pääsee osoitteesta www.finna.fi.